Az üzleti terv részei

1. A vállalkozás általános bemutatása

Itt az elképzelést mutatjuk be, honnan jött az ötlet, miért jó, hol merült fel az igény rá.

2. A termékek és szolgáltatások ismertetése

Itt le szoktuk írni konkrétan a tervezett szolgáltatásokat, termékeket, esetleg árakkal, beszerzési csatornákkal.

3. Az iparág, a piac és a versenytársak elemzése

Itt bemutatjuk, hogy a tevékenység milyen piaci igény kielégítését célozza, ki a célközönség, milyen trendek, kilátások érvényesülnek az ágazatban.

4. Marketing terv

Felvázoljuk a terjesztési lehetőségeket, ha szükséges, javaslatot teszünk árképzésre. Felsoroljuk, hogy milyen reklám, marketing eszközöket érdemes kipróbálni, alkalmazni.

5. Működési és üzemelési terv

Bemutatjuk a tervezett vállalkozás üzemeltetési/termelési folyamatait, környezetébe helyezzük a vállalkozást és megvizsgáljuk a lehetőségeket.

6. Személyzeti terv

Itt kap helyet, hogy mekkora létszámmal tervezi működtetni vállalkozását, és ehhez milyen személyi jellegű kifizetések, illetve közterhek kapcsolódnak, illetve leírjuk hány fővel milyen felállásban indul.

7. Kockázatok és kockázatkezelés

Bemutatjuk a lehetséges kedvezőtlen külső és belső körülményeket, és az ezek kezelésére szolgáló akadályelhárító megoldásokat.

8. Pénzügyi terv

Itt van aki egyszerű bevétel-költség kalkulációt, van aki cash-flowt kér, van aki a befektetőtől származó tőke felhasználását, vagy hitelnél a törlesztési lehetőséget szeretné bemutatni, vagy a megtérülési időre kíváncsi, stb.